Közélet

A civil szervezetek a bíróságnak kémkedtek? Egy éven belül elküldenék a segélyszervezeteket Szudánból

Miután korábban kiutasított tizenhárom jelentős nemzetközi segélyszervezetet, Omar al-Bashir szudáni elnök ma közölte: egy éven belül minden hasonló szervezetet kizárna az országból, mondván: a szállítmányokat a reptereken és kikötőkben hagyhatják.

Omar al-Bashir szudáni elnök azután utasította ki a tizenhárom segélyszervezetet, köztük olyanokat, mint a CARE, miután március 4-én a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. Al-Bashir szerint a civilszervezetek a Bíróságnak kémkedtek.

Az elnök a fővárosban, fegyveres támogatók előtt tartott beszédében ma azt mondta: egy éven belül minden nemzetközi segélyszervezetnek el kell hagynia az országot, a szállítmányokat reptereken és kikötőkben hagyhatják, azokról majd a szudáni kormány gondoskodik - írja az AP.

Az elnök ismét megerősítette, hogy nincs helye országában olyan szervezeteknek, amelyek "kémkednek és üzletelnek a darfúri válsággal". A kormány hangsúlyozta, hogy az ellenérzések elsősorban a magánalapítványokkal és nem az ENSZ szervezeteivel szemben alakultak ki. Al-Bashir azt állítja: a szudáni kormány képes pótolni a nemzetközi szervezetek kiesése miatt keletkező hiányt.

segélyszervezet elfogatóparancs ENSZ Darfúr bíróság Szudán
Kapcsolódó cikkek