Közélet

Gyurcsány a lettekkel példálózik

Az egyik internetes oldalon olvasom, hogy a nemrég lemondott lett miniszterelnök, Ivars Godmanis példája lebegett a szemem előtt akkor, amikor új kormány alakításával álltam elő. Azt hiszem, ez így nem pontos, bár kétségtelen, hogy Godmanis történetét az elmúlt napokban jó néhányszor elmeséltem szűkebb körben - kezdte mai blogbejegyzését Gyurcsány Ferenc.

Godmanis a szabaddá és függetlenné váló Lettország miniszterelnöke volt a ''90-es évek elején. Alapvetően a nevéhez kötődik a lett piacgazdaság létrehozása, hihetetlenül bonyolult és nehéz körülmények között. Ha úgy tetszik, Godmanis együtt és egyszerre volt Antall József, Surányi György és Bokros Lajos. Később, a ''90-es évek végén egy ideig pénzügyminiszter is volt. Majd 2007 végén, amikor már Lettország gazdasági bajainak első jelei jelentkeztek, az akkor lemondott kormányfő helyére - egyébként nem választásokon, hanem a parlamenti többség támogatásával - Godmanis lépett - szól a bejegyzés.

Godmanis elfogadott vezető, nagy nemzetközi tekintélynek örvend. Az országon kívül és belül egyaránt úgy tekintettek rá, mint a gazdaság rendbetételének talán legtehetségesebb, legígéretesebb alakjára. Godmanis alig több mint egy évig volt miniszterelnök, a múlt hónapban lemondott. Lemondásának oka nagyon egyszerű: a gazdasági válság közepette tehetsége, elismertsége, gazdasági szakértelme önmagában nem volt elegendő ahhoz, hogy a lett emberek megértsék, hogy jelentős változásokra van szükség. Idén januárban a független Lettország legnagyobb tömegtüntetését tartották a parlament előtt, amely végül rendzavarásba torkollott: a tüntetők autókat borítottak és gyújtottak fel. Godmanis egy darabig bírta, aztán elpárolgott mögüle a parlamenti többség. Lassan mindenki belátta, hogy nem lehet a kormányt a helyén tartani, így a múlt hónapban Godmanis lemondott - írja Gyurcsány Ferenc.

Az új miniszterelnök, Valdis Dombrovskis fiatalember, még nincs 38 éves. Korábban volt pénzügyminiszter, fiatalságával részben azt a reményt hozza, hogy ő majd tud mást tenni. De azért talán valamit megértettek a lett parlament pártjai, azt tudniillik, hogy közös fellépés és közös támogatás kell Dombrovskis mögé, mert ez nem egy olyan feladat, ami könnyen elvégezhető pártpolitikai alapon. Amikor azt mondtam, hogy nyitottabb, szélesebb támogatással rendelkező kormányra van szükség, akkor én is ebből a meggyőződésből indultam ki, bár nem a lett példából, de kétségtelen, hogy az sok tekintetben eligazító - zárul a blogbejegyzés.

blogbejegyzés Lett Gyurcsány Ferenc példa
Kapcsolódó cikkek