Közélet

Háborús bűnöket követett el Izrael az ENSZ-küldött szerint

Richard Falk, az ENSZ palesztin területeken illetékes emberi jogi raportőre az izraeli hadsereg Gázai övezet ellen végrehajtott támadássorozata háborús bűnnek tekinthető.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához benyújtott 26 oldala jelentésben Falk leszögezi: a Genfi Egyezmény világossá teszi, hogy a támadás során különbséget kell tenni a katonai célpontok és a civilek között. Amennyiben ez nem lehetséges, a katonai akció eleve jogtalan és a nemzetközi jog szerint jelentős háborús bűnnek tekinthető – idézi a raportőrt a Reuters.

Az ENSZ szakértője szerint a Gázai övezetben dúló harcok során 1 434 palesztin, közöttük 960 civil vesztette életét – az adatok egyeznek a palesztin emberi jogi centrum által jelentett számokkal. Az akció következtében 13 katonát elveszítő Izrael tagadja az állítást és azt állítja: a Hamász élő pajzsként használta a civileket a háborús övezetben. Falk kijelentette: kivizsgálja a kérdést.

Ugyanakkor hozzátette: a sűrűn lakott városrészből a palesztin civilek nem tudtak elmenekülni, a menekülés jogának megtagadása pedig az emberiség ellen elkövetett bűntett lehetőségét is felveti.

háborús bűn Izrael Gáza ENSZ jelentés Genfi Egyezmény
Kapcsolódó cikkek