Közélet

Mazsihisz feljelentés a "Kossuth téri zsinagóga" ügyben

Közveszélyokozás előkészülete miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, miután a Mazsihisz feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőrség szóvivője.

A Mazsihisz azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen közösség elleni izgatás miatt, mert a szervezet szerint Kiss Attila rajkai helyi képviselő egy nyilvános önkormányzati testületi ülésen, valamint a helyi televízióban tett kijelentései sértik mások emberi jogait, emberi méltóságát, és az ott elhangzottak meghaladják a szabad véleménynyilvánítás kereteit  - idézi a távirati irodát a bama.hu.

A megyei főkapitányság - az ügyészséggel konzultálva - feljelentéskiegészítést rendelt el, beszerezte a nyilvános ülés jegyzőkönyvét, bekérte a televízióban elhangzott riportot, és mindezek birtokában rendelte el a nyomozást közveszélyokozás előkészülete miatt ismeretlen tettes ellen - mondta a szóvivő.

Kiss Attila független képviselő a Mazsihisz korábbi közleménye szerint arra szólította fel a képviselő-testület tagjait, hogy vegyenek kaszákat, kapákat, és támadják meg a zsinagógát. Mint írták, a képviselő azt mondta: "Mi lenne, ha 20 kilométerrel odébb lennénk? (...) Költségvetésről döntünk?! Össze kellene tépnünk, beülni az autóba, és a Kossuth utcai zsinagógát kifüstölni". A Mazsihisz akkor azt is közölte, hogy a Rajkához legközelebb eső két városban, Mosonmagyaróváron és Győrben is a Kossuth utcában található a zsinagóga.

Kiss Attila az ügy kirobbanásakor azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy szót tévesztett, amikor a Kossuth utcai zsinagóga elleni kapás-kaszás támadásra szólított fel, mivel - a szerinte a köznyelvben a Parlamentre utaló - „Kossuth téri zsinagógát” akart mondani.

feljelentés Mazsihisz zsinagóga
Kapcsolódó cikkek