Közélet

Negyvennyolc áldozat - Öngyilkos merénylet Pakisztánban

Egy öngyilkos merénylő az ima idején robbantott fel magát egy észak-nyugat pakisztáni mecsetben. A helyi hatóságok szerint negyvennyolcan vesztették életüket és több tíz ember sérült meg a támadásban.

A támadásra Jamrud városában került sor a muszlimok hagyományos pihenőnapján. A település a Khyber régió közelében található. Ez a terület az amerikai és a utánpótlás szállítmányok fő útvonala Pakisztán és Afganisztán között. Az AFP-nek nyilatkozó helyi illetékesek szerint a mecsetben, az ima idején elkövetett támadás negyvennyolc áldozatot és mintegy hetven sebesültet követelt. A robbanás erejétől az épület teljesen összeomlott.

Pakisztánban az elmúlt hónapokban egyre sűrűbbé váltak a támadások, amelyekre elsősorban az afgán határ mentén kerül sor. Az afgán illetékesek szerint a pakisztáni vallási iskolákból csoportokban indulnak a szomszédos Afganisztánban a fiatalok, hogy a tálibokhoz csatlakozzanak. A két ország között jelenleg az egyetlen, utánpótlás szállítására alkalmas út a Khyber területen vezet keresztül, amelyet viszont törzsek tartanak kézben.

Az amerikai hadsereg az elmúlt hetekben fokozta aktivitását a régióban: pilóta nélküli bombázók csaptak le a feltételezett terroristákra. Egy magas rangú vallási vezető tegnap úgy fogalmazott: ha az Egyesült Államok kiterjeszti támadásait, azzal igazolja a dzsihád indítását Pakisztán részéről.

merénylő mecset robbant terrorista tálib Pakisztán utánpótlás bomba
Kapcsolódó cikkek