Közélet

Közös cellában a bolíviai túlélők - Fejlemények!

Közös cellába került a csütörtöki bolíviai kommandósakció két túlélője: a magyar Tóásó Elődöt és a horvát származású Mario Tadicot a hétvégén szállították át egy biztonságosabb börtönbe - mondta a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-nek.

Szelestey Lajos arról is beszélt: a magyar konzul és a kijelölt ügyvéd hétfő este újra meglátogatják Tóásó Elődöt a börtönben. A hétvégén az ügyészség képviselőjének jelenlétében hallgatták ki Tóásó Elődöt.

Ezt követően a két túlélőt átvitték egy másik, biztonságosabb börtönbe, ahol jobban őrzik őket. Tóásó Előd együtt van a cellában a horvát-bolíviai Mario Tadic-csal - mondta a külügyi szóvivő. Szelestey Lajos az MTI-nek nyilatkozva hivatalosan is megerősítette, hogy Tóásó Előd és a lelőtt Rózsa Flores Eduardó is magyar állampolgár - idézi a BAMA a távirati irodát. 

A másik magyar áldozat, Magyarosi Árpád azonban román állampolgár - tette hozzá. Rózsa Flores Eduardó, akit magyarul Rózsa György Edének anyakönyveztek, bolíviai-magyar-horvát állampolgár. Mivel őt a kinti családtagok már eltemették, így a magyar diplomáciának két feladata maradt ügyében: megkéri a hivatalos jelentést halálának körülményeiről, valamint kéri a halotti anyakönyvi kivonatot - mondta a szóvivő.

Magyar állampolgárként Tóásó Elődnek továbbra is jár a konzuli védelem, hétfő este derül ki, hogy kíván-e élni ezzel. Az első alkalommal ugyanis "automatikusan járt neki" a konzuli védelem, de ezután nyilatkoznia kell a kérdésről. A konzul és a kijelölt ügyvéd magyar idő szerint késő este mennek be hozzá a börtönbe - tette hozzá. Magyarosi Árpád román állampolgár, csak bevándoroltként élt Magyarországon, így a magyar konzuli szolgálatnak hivatalosan nem kell eljárnia esetében - közölte Szelestey Lajos.

A magyar külügyminisztérium továbbra sem kapott hivatalos információkat a csütörtöki kommandós rajtaütésről a bolíviai hatóságoktól. Az áldozatok állampolgárságára vonatkozó információk is a magyar hatóságok adatbázisából származnak - hangsúlyozta Szelestey Lajos. Az eset "nem fogja rontani a két ország kapcsolatait" - emelte ki. A magyaroknak turistaként továbbra is biztonságos Bolíviába utazniuk - tette hozzá.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Bolívia magyarországi diplomáciai képviselőjével egyeztet-e a Külügyminisztérium a kérdésben. Azt sem lehet tudni, hogy a magyar diplomácia együttműködik-e az ügyben szintén érintett ír és horvát diplomáciával - mondta a külügyi szóvivő. Arra a felvetésre, hogy a bolíviai ügyvédi kamara vezetője szerint súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, Szelestey Lajos azt mondta: a magyar külügyminisztérium ezt ekkora távolságból nem tudja megítélni. Arra a kérdésre, hogy a bolíviai elnök által kezdeményezett nemzetközi vizsgálatot Magyarország támogatná-e, a külügyi szóvivő azt mondta: a Külügyminisztérium még korainak tartja az állásfoglalást ebben a kérdésben.

Szelestey Lajos hozzátette: egyelőre csak sajtóhír az, hogy további magyar állampolgárok lehetnek érintettek az ügyben. Bolíviai lapinformációk szerint ír és horvát diplomáciai források még két, szökésben lévő személyről és további három gyanúsítottról tudnak. Az El Deber című napilap értesülései szerint valamennyien külföldi állampolgárok. A szökevények magyar nemzetiségűek, a gyanúsítottak között pedig két argentin és egy magyar születésű személy van, aki egy meg nem nevezett afrikai állam polgára - írta a napilap. Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül támadtak Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra.

Az akcióban - amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásának minősítettek - lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a magyar Tóásó Elődöt a horvát Mario Tadicot.

Bolívia cella Rózsa Flores Eduardó tóásó előd
Kapcsolódó cikkek