Közélet

Urbi et Orbi áldást osztott a pápa

A szombati beszédében XVI. Benedek pápa arra buzdította a híveket, hogy emelkedjenek felül "korunk zűrzavarán". A pápa szerint az emberek Krisztus korához hasonlóan most is össze vannak zavarodva. Vasárnap arról beszélt, hogy a pénzügyi zűrzavar, a szegénység, a klímaváltozás idején különösen szükség van a reményre.

XVI. Benedek pápa vasárnap a béke és a megbékélés fontosságát hangoztatta a gazdasági válság, háborúk, nyomor és terrorizmus sújtotta világban a vatikáni Szent Péter téren bemutatott vasárnapi húsvéti miséjén - írta az origo.hu a Távitrati iroda híre alapján.

A katolikus egyházfő emlékeztette a hívőket a "kegyetlen és véget nem érő, gyakran elfeledett" afrikai konfliktusokra, továbbá tartós és őszinte erőfeszítéseket sürgetett az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében. Emlékeztett márciusi afrikai útjára és arra, hogy májusban ellátogat a Szentföldre.

A pápa szerint a pénzügyi zűrzavar, a szegénység, a klímaváltozás idején szükség van olyan távlatokra, amelyek reményt tudnak kelteni. Utalt a terrorizmus veszélyére is, valamint arra, hogy növekszik az aggodalom a bizonytalan jövő miatt.

A pápa emlékeztetett a 294 halálos áldozatot szedő hétfői olaszországi földrengés 40 ezer túlélőjének a szenvedésére is. XVI. Benedek a tervek szerint hamarosan a katasztrófa sújtotta Abruzzo régióba utazik, imádkozik a túlélőkért.

A pápa a húsvéti virrasztás alkalmával szombat éjszak elmondott beszédében arra buzdította a híveket, hogy az egyház tanításait követve emelkedjenek felül "korunk zűrzavarán". A pápa azt mondta: Krisztus idejében sok hívőt annyira összezavartak a kor ellentmondásos üzenetei, hogy nem tudták, kihez forduljanak. Úgy vélte, hogy Krisztus ma minden bizonnyal ismét nagy részvétet érezhetne, hiszen az emberek összezavarodottak.

urbi et orbi húsvét Benedek pápa
Kapcsolódó cikkek