Közélet

David Attenborough: Túlnépesítettük a Földet!

A legendás természetfilmes az Optimum Population Trust vezetőjeként arra hívja fel a figyelmet: a népesség jóval meghaladja azt a mértéket, amelyet a bolygó még el tud tartani.

"Az elmúlt húsz évben megbizonyosodtam arról, hogy a Föld gondjait a túlnépesedés okozza" – mondta David Attenborough a NewScientistnek. A természetfilmes hosszú karrierjéhez méltóan ismét egy rendkívüli projektben vesz részt. Az Optimum Population Trust ijesztő weboldalak segítségével hívja fel a figyelmet a Föld túlnépesedésére.

Attenborough leszögezte: csaknem háromszor annyian élnek a Földön, mint az ötvenes években és a folyamat tragikus következményekkel, például tömeges éhezéssel jár. A népesség korlátozásának konkrét megoldása már kényesebb kérdés. A dokumentumfilmes szerint az első lépés, hogy a társadalom belássa: a túlnépesedés problémát jelent.

Fontos még a minél szélesebb körű oktatás és az, hogy a családok csökkentsék a gyerekvállalással kapcsolatos igényeiket. Mint mondja, az emberi fajnak szerénységet kell tanulnia.

természetfilmes túlnépesedés attenborough Optimum Population Trust
Kapcsolódó cikkek