Közélet

Hasánál fogva fennakadt a Mars-jármű

A NASA Spirit nevű Mars-járműve beásta magát a laza talajba és az "alváza" fennakadt. Az űrkutatási hivatal szakértői szerint akár hetekbe is kerülhet, amíg kiszabadítja magát.

A Spirit problémái május elsején kezdődtek – mondta a NewScientistnek a projektet irányító NASA Jet Propulsion Laboratory vezetője. John Callas szerint a jármű mélyen beásta magát a lágy talajba, amely ezen a helyen lisztfinomságú. A Spirit "hasa" most már valószínűleg a homok alatt lévő sziklán áll, ezért rendkívül nehéz lesz kiszabadítani.

A Spirit és testvére, az Opportunity hosszú ideje nehéz körülmények között dolgoznak a marsi talajon. A mérnökök ezért korábban csúszásgátló mechanizmust építettek a szerkezetekbe. Ezek kamerákkal figyelik a kerék forgását, és ha nem érzékelnek mozgást, miközben a kerekek forognak, leállítják a motort.

A NASA illetékesei szerint viszont ezen a területen a csúszásgátló sem segített volna, mivel a járművek kerekei a mély homokban az esetek 90 százalékában megcsúsznak. A szakértők most megpróbálják kiértékelni a helyzetet és a kerekek mozgatásával átbillenteni a Spiritet, ez azonban véleményük szerint hetekig tarthat.

mars jármű NASA opportunity spirit
Kapcsolódó cikkek