Közélet

Csak minden nyolcadik ember hagyja ki biztosan a választást

Az EU 27 tagállamában vasárnapig zajlik az Európai Parlament (EP) 736 képviselőjének megválasztása, a hivatalos jogosultsági összesítés szerint elvileg 375 millió polgár részvételével.

Nagy-Britanniában és Hollandiában már csütörtökön megvolt a voksolás, hat másik tagállamban pénteken és szombaton, további tizenkilenc országban pedig - így Magyarországon is - vasárnap várják az urnákhoz a szavazókat.

Az európai integráció hetedik ilyen választási erőpróbája előtt igencsak ellentmondásosak voltak az előrejelzések arról, hogy milyen választói aktivitásra lehet számítani az idei voksoláson – derül ki az EurActiv összeállításából. Vagyis nagy kérdőjel a részvétel.

Az EP megbízásából májusban készült TNS-közvélemény-kutatás keretében az uniós polgárok 49 százaléka mondta biztosra, hogy részt vesz a választásokon. Előzőleg az Eurobarometer februári felmérése alapján 34 százalékos részvételt jósolt. S végül, a választási előkészületek finisében a megkérdezettek csupán 12 százaléka jelezte azt, hogy biztosan nem megy el szavazni.

A megfigyelők arra számítanak, hogy a jobboldal megőrzi többségét az Európai Parlamentben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

európai parlamenti választások közvélemény-kutatás felmérés EP-választás részvétel Európai Parlament EP
Kapcsolódó cikkek