Közélet

Megállapították: történtek szabálytalanságok a választásokon Iránban

Miután a szombati teheráni zavargásokban 10 ember életét vesztette, vasárnap nem került sor tömegtüntetésekre. Eközben az Őrök Tanácsa megállapította: a június 12-i választásokon 50 településen többen szavaztak, mint ahányan választásra jogosultak voltak.

Az iráni főváros utcáit több ezer rendőr lepte el az elmúlt hét zavargásai után - tudósít a BBC. A véres szombati események során a hatóságok 457 embert tartóztattak le. Ugyancsak folytatódik a média elleni hadjárat: a Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint eddig 23 helyi újságírót és blogolót tartóztattak le, és a hétvégén már a BBC helyi tudósítóját is kiutasították az országból.

Pénteken az ország legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei Ajatollah kiállt Ahmedinedzsád mögött és kijelentette: nem tűrnek el további tömegmegmozdulásokat. Ezután került sor szombaton a hatóságok fegyveres fellépésére is.

A választási visszaélésekre útközben megérkezett az első hivatalos jelentés az Őrök Tanácsa részéről: televíziós bejelentésük szerint az eddig tapasztalt szabálytalanságok 3 millió szavazatot érintenek, az azonban kérdéses, hogy ezek a választás eredménye szempontjából döntőek voltak-e - számolt be reggel a Neue Zürcher Zeitung. Az állami rádió vasárnap bejelentette: a szavazatok 10 százalékát szúrópróbaszerűen újra fogják számolni.

Később - elevenítette fel délután a Neue Zürcher Zeitung - a Tanács tagadta az iráni állami televízió beszámolóját az 50 hibásan jegyzett településről. A hivatalos közlés szerint a nyugati médiumok eltorzítják az információkat.

Az állami távirati iroda vasárnapi bejelentése szerint Irán hétfőn - korábban már tervezett - légi hadgyakorlatot fog végrehajtani a Perzsa öböl és az Ománi öböl felett. Az itt található Hormuz-szoroson halad át a világ olajszállítmányának 40 százaléka. Irán, amennyiben megtámadják atomlétesítményeit, a szoros elzárásával fenyegetett.

zavargás ahmedinedzsád június 12 ajatollah Irán tüntetés őrök tanácsa
Kapcsolódó cikkek