Közélet

Eörsi: "Arrogánsak voltunk és a reformjainkat is elbuktuk"

Retkes Attila elnöki antréja súlyosan ellentmondásos – értékeli az SZDSZ nemrég megválasztott elnökét Eörsi Mátyás a Magyar Narancsban.

Az SZDSZ parlamenti képviselője szerint nehéz elhinni, hogy Retkes őszintén gondolja egy megtisztulási folyamat kezdetének azt, hogy a párt ikonjainak jelentős része sorra kilép a pártból. Eörsi szerint az SZDSZ felelősséget kell viselnie az országnak az elmúlt hétévi együttes kormányzás populista intézkedési eredményeképpen előállt gazdasági állapotért.

„Választóink számára követhetetlenek voltunk, illetve azt üzentük, hogy bár részt veszünk a kormányzásban, felelősséget nem vállalunk érte. A párt valóban gyakran volt arrogáns és reformjainkat is elbuktuk.” – elemzi a bizalomvesztés lehetséges okait a politikus.

Szerinte Fodor annyiban feltétlenül hasonlít Barack Obamához, hogy kampányukban mindketten úgy vélték, a világ attól rossz, hogy nem ők vezetik. Kókát pedig korai, tapasztalatlanságból fakadó, nemritkán arrogáns mondtai és tudatosan vállalt újgazdag imázsa taszították a politikusi népszerűségi listák végére.

Eörsi Mátyás szerint a verbális politika legnagyobb kihívása hangzatos és népszerű dolgokat mondani, ám úgy, hogy egyben igaz is legyen. Retkes Attilának mindez eddig nem sikerült,

SZDSZ Kóka Fodor Eörsi Barack Obama
Kapcsolódó cikkek