Közélet

Új-Zéland közelebb került Ausztráliához 30 centivel!

A múlt héten egy 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot, ennek eredményeképpen a sziget mintegy 30 centiméterrel közelebb sodródott a szomszédos Ausztráliához.

Az Ausztrália és Új-Zéland között húzódó Tasmán-tenger 2 250 kilométer széles, ezért a tudósok által most regisztrált 30 centiméteres elmozdulás elhanyagolhatónak tekinthető. Ugyanakkor a GNS Security kutatója szerint az idei év legnagyobb elmozdulása jelzi a rengés hatalmas erejét. Az AFP-nek nyilatkozó Ken Gledhill szerint az eseményt úgy is lehet értelmezni, hogy Új-Zéland kicsivel nagyobb lett.

Bár 78 éve nem mértek ilyen erős földrengést a szigeten, a jelenség csak kevés kárt okozott az épületekben, a nyugati parton kialakuló mini cunami pedig csak egy méteres hullámokat gerjesztett. Ez azzal magyarázható, hogy a két lemez határán kialakuló rengés erejének legnagyobb része Nyugatra, a tenger irányába hatott.

A valaha mért legerősebb földrengést 1855-ben regisztrálták, ekkor a később Wellington néven fővárossá váló település óriási károkat szenvedett a 8,2-es rengések során. 1931-ben pedig egy 7,8 erősségű rengés legalább 256 emberrel végzett.

földrengés Ausztrália Új-Zéland
Kapcsolódó cikkek