Közélet

Ellopják az idegenforgalmi adót a balatoni szállásadók

Beszedik a vendégtől az idegenforgalmi adót a szállásadók, de aztán nem fizetik be az önkormányzat kasszájába – gyanítja több balatoni polgármester is.

Százszázalékos befizetés sehol nem létezik – így Kenéz István balatonlellei polgármester, aki egy korábbi kimutatásra tud hagyatkozni, amikor az adófizetési morálról kérdezzük. A városban a kiadott fizetővendéglátó-engedélyeket és az ágyak számát alapul véve készült statisztika arról, hogy kétszázmillió forintnak kellene befolynia évente. Ezzel szemben tavaly ötvenmillió volt az összes befizetés.

"Befizetném én, nem lenne semmi baj, ha a bevallás nem jelentené rögtön azt, hogy a nyaraltatás bevétele az adóalapomat növeli" – válaszolt kérdésünkre egy balatoni szállásadó szigorúan név nélkül. Állítását, miszerint nem magát az idegenforgalmi adót akarják megspórolni, később több megkérdezett alátámasztotta – tudósít a SONLINE.

Kovács Miklós balatonboglári polgármester szerint legfeljebb annyit lehet biztosan kijelenteni, hogy az idegenforgalmi adóból származó bevétel lehetne több, mint amennyi. Az a bizonyos „amennyi” Bogláron egyébként 30 millió forint volt tavaly, ehhez jött még értelemszerűen a 60 millió forint, amivel a jogszabályok értelmében az állam az összeget „megfejeli”.

A városban idén vezették be, hogy váltásban dolgoznak az ellenőrök, azaz senkinek sincs állandó területe. Balatonbogláron 340 forint az idegenforgalmi egy felnőttnek egy éjszakára. Akad azonban olyan település is a somogyi partszakaszon, ahol „a kevesebb több” elvét követve csak 250 forintot kérnek a felnőttektől egy vendégéjszaka után

Balaton idegenforgali adó önkormányzat szállásadó
Kapcsolódó cikkek