Közélet

Betiltott gárda egyenruha: válasz egy őrült helyzetre

A jövő héttől szabálysértésnek minősül, ha valaki nyilvános rendezvényen a feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját, vagy arra emlékeztető öltözéket visel. Jogi szakértők szerint nehéz kérdés, hogy a hasonlóságnak mik az ismérvei.

Aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá, aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről –annak jellegzetes tulajdonságai miatt – bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható” – ezt tartalmazza a szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása.

A lex Gárdaként emlegetett jogszabály a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg, s a jövő hét közepén lép hatályba - számol be a Népszabadság.

A jogszabály nem kellően átgondolt, és értelmezési kérdéseket vet fel – több jogász is így nyilatkozott lapnak. Az általános vélekedés, hogy e rendelkezés válasz ugyan egy őrült helyzetre, de az éledező neonácizmussal szemben ilyen módon nem lehet eredményesen felvenni a harcot.

Azt senki nem vitatja, hogy a Magyar Gárda feloszlatását kimondó jogerős bírósági ítéletnek érvényt kell szerezni, ám erre az általunk megkérdezett jogászok szerint nem a szabálysértési kormányrendelet módosítása – „egy kínban született tényállás” bevezetése – a legjobb eszköz. Egy működő jogállamban ugyanis elő sem fordulhatna, hogy bárki egy feloszlatott szervezet formaruhájában grasszáljon az utcán.

gárda feloszlatás magyar gárda ruha bíróság
Kapcsolódó cikkek