Közélet

A britek fele nem hisz a globális felmelegedésben

A briteknek csaknem a fele nem hisz az éghajlatváltozásban, illetve abban, hogy ha van is ilyen folyamat, azt az emberi tevékenység okozza.

A The Sunday Telegraph - a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap - megbízásából elvégzett, a koppenhágai klímacsúcs elé időzített országos közvélemény-kutatás szerint a brit választók 39 százaléka nem lát meggyőző bizonyítékot arra, hogy a globális felmelegedésért az emberiség a felelős, hét százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a klímaváltozás jelensége nem is létezik.

A vizsgálatba bevontaknak kevesebb mint a negyede - 23 százaléka - értett egyet azzal a megállapítással, hogy a klímaváltozás az emberiséget fenyegető legsúlyosabb probléma. Egyértelmű többség - 58 százalék - szerint a jelenség "csak egyike a számos súlyos problémának", 17 százalék pedig nem tartja "nagyon súlyos gondnak" a felmelegedést.

Gordon Brown brit miniszterelnök a felmérés eredményére reagálva a The Sunday Telegraphnak azt mondta: őt meggyőzik az éghajlatváltozásról szóló tudományos bizonyítékok, és a brit kormány a koppenhágai csúcson azt az álláspontot fogja képviselni, hogy tényleges veszélyről van szó.

Gordon Brown miniszterelnök klímakonferencia Klímacsúcs
Kapcsolódó cikkek