Közélet

Érzelmi "szuperképességeket" fejlesztenek a terhes anyák

Egy friss tanulmány szerint a terhesség késői szakaszában a megemelkedett hormonszint képessé teszi az anyákat arra, hogy az átlagnál nagyobb hatékonysággal ismerjék fel a fenyegető, agresszív arckifejezéseket.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a nők érzelmi felismerő képessége a menstruációs ciklus szerint változik. Minél magasabb a progeszteron szintje, annál nagyobb az érzelmi érzékenység. A Bristoli Egyetem kutatói ezért úgy döntöttek, megvizsgálják, hogyan változnak ezek a képességek a terhesség alatt.

Mint arról a New Scientist beszámol, 76 terhes nőt kértek meg arra, hogy számítógépen ábrázolt arcokon azonosítsanak hat különböző érzelmet. A tesztet a terhesség 14. hete előtt, majd a 34. hét után végezték el ugyanazokon az alanyokon. A meglepetés és öröm kifejezéseit a terhes anyák egyforma hatékonysággal ismerték fel a terhesség mindkét szakaszában. A félelmet, haragot vagy undort tükröző arcokat azonban a 34. hét után jóval nagyobb hatékonysággal azonosították a kismamák.

A kutatás vezetője szerint ezért a terhes nők az átlagnál érzékenyebben reagálhatnak a környezetükben jelentkező negatív érzelmekre. A kutatók szerint a jelenségnek evolúciós jelentősége van, hiszen így a terhes nők könnyebb szűrik ki a fenyegetést jelentő tényezőket.

érzelem terhes progeszteron
Kapcsolódó cikkek