Közélet

Soros: Romba dőlhet a klíma konferencia

A magyar származású amerikai milliárdos szerint a fejlett és fejlődő országok közötti ellentét romba döntheti a koppenhágai klímatárgyalásokat.

Soros György szerint a három évre vonatkozó, 10 milliárd dolláros keretet meghatározó klímamegállapodási javaslat, amelyet a gazdag országok tettek le az asztalra, "nem sok, sőt nem elég" – idézi az AP.

Az üzletember áthidaló javaslatot tett, eszerint az IMF forrásainak egy részét a pénzpiacok állapotának javítására fordítanák, amelyek így részt vehetnének a fejlődő országok tiszta energia projektjeinek finanszírozásában. Soros szerint azonban az amerikai illetékesek erre úgy reagáltak, hogy a Kongresszusban elbukna a terv.

Tegnap pengeváltásra került sor az Egyesült Államok és Kína között, a két ország kölcsönösen kétségbe vonta a cél érdekében tett erőfeszítések valódiságát. Korábban az úgy nevezett dán tervezet kapcsán robbant ki botrány a hétfő óta tartó klíma konferencián. A titkos terv jelentős előnyt biztosítana a gazdag országok számára a szegényebbekkel szemben a kibocsátás tekintetében.

klímakonferencia Soros György Koppenhága
Kapcsolódó cikkek