Közélet

Nyomoznak az EBRD egyik munkatársa ellen

Bűnügyi vizsgálat indult Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik munkatársa ellen.

A kelet-európai átalakulás finanszírozására 1991-ben alakult pénzintézet hétfői bejelentése szerint az alkalmazott a bank befektetési tevékenységért felelős részlegénél dolgozott, és az EBRD maga utalta az ügyet a londoni City rendőrségének hatáskörébe, bűncselekmény gyanújával. Az illetőt a hétfői EBRD-közlemény szerint már kihallgatták. Az ügyben átfogó belső vizsgálat indult.

Az EBRD-nél az MTI érdeklődésére hétfőn semmilyen további részletet nem fedtek fel a szóban forgó alkalmazottról, így nem válaszoltak az illető állampolgárságára és a bűncselekmény mibenlétére vonatkozó kérdésekre sem.

Az EBRD egyik illetékese annyit elmondott, hogy banknál külön munkacsoportot hoznak létre az ügy hátterének felderítésére, és annak meghatározására, hogy milyen pótlólagos óvintézkedéseket kell érvénybe léptetni a hasonló esetek elkerülésére.

Az EBRD tavaly - a Kelet-Európát sújtó pénzügyi válságra válaszul - 55 százalékkal 7,9 milliárd eurós rekordszintre növelte finanszírozásait a tevékenységi területét alkotó 30 országban. A kihelyezések zöme a pénzügyi szektornak jutott, mert a bank elsődleges célja volt a hitelezés fenntartásának elősegítése a válságidőszakban, elsősorban a kisvállalatok számára.

EBRD bűnügy munkatárs
Kapcsolódó cikkek