Közélet

Budaörsi uszodabotrány: se csalás, se sikkasztás, se hűtlen kezelés

Alaptalanul keverték gyanúba Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét, A rendőrség szerint is hamisak voltak a budaörsi uszodával kapcsolatos vádak.

„Sem a csalás, sem a sikkasztás, sem a hanyag, sem a hűtlen kezelés törvényi tényállása nem valósult meg” a budaörsi uszoda-beruházás kapcsán – áll a rendőrség nyomozást megszüntető határozatában, amelyet 2010. április 15-én hozott nyilvánosságra Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere.

A nyomozás egy fideszes képviselő feljelentése kapcsán indult meg, aki hűtlen kezeléssel vádolta meg a polgármesteri hivatalt, és a polgármester felelősségét is felvetette.

„El nem végzett munkálatokért a Budaörsi Polgármesteri Hivatal több mint egymilliárd forint közpénzt fizetett ki törvénytelenül az uszoda-beruházás csődbement generálkivitelezőjének” – állt a Fidesz-KDNP 2010. február 8-án kiadott sajtóközleményében.

A közlemény szerint „a Fidesz feljelentése nyomán az ügyészség hűtlen kezelés és csalás gyanújával soron kívül nyomozást rendelet el az ügyben, melyben a rendőrség a polgármester felelősségét vizsgálja”. Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje emiatt azonnali lemondásra szólította fel Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét.

A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság határozata megállapítja, hogy az összes kötbérigényt figyelembe véve is kevesebbet fizetett ki az önkormányzat a csődbe ment vállalkozó számára, mint amit a beruházás 90 százalékos készültségi foka indokolt volna, azaz az önkormányzatot vagyoni hátrány nem érte.

Wittinghoff Tamás mai sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta azt a nyílt levelet is, amelyben Csenger-Zalán Zsolt lemondásra felszólító februári levelére válaszolt.

A képviselő azon kérdésére, hogy kit terhel a büntetőjogi felelősség a történtekért, Wittinghoff Tamás úgy válaszolt: „természetesen Önt, és azokat a társait, akik egy sajtótájékoztatón tudatosan hazudtak, és alaptalanul megrágalmazták Budaörs Város Önkormányzatát, a Polgármesteri Hivatal dolgozóit, a település polgármesterét, és rossz színben tüntették fel városunkat. Ez ügyben rágalmazás miatt meg is tettem még akkor a feljelentést.”

A lemondását firtató kérdésre pedig Wittinghoff Tamás nyílt levelében azt közli, "Miután Ön hamisan rágalmazott, és tudatosan hazudott annak érdekében, hogy mások besározásával bekerüljön az országos médiába, a politikai felelősség Önt terheli, tehát Önnek kell lemondania."

Az uszoda és a sportcsarnok egyébként hamarosan megnyílik. A nyár folyamán már üzemel majd a strand is, és talán elfelejtik a budaörsiek azt a rémálmot, amit egy csődbe ment vállalkozó és az uszoda körül kialakult botrány okozott.

wittinghof tamás Csenger-Zalán Zsolt budaörsi uszodabotrány
Kapcsolódó cikkek