Közélet

Egy újabb kifizetőhely: Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat

A Hír Tv értesülései szerint nemcsak a BKV, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat is kettős politikai nyomásnak volt kitéve

A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat vezérigazgatójának tanúvallomása szerint egy belvárosi étteremben adta le rendeléseit Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő. Bielek Péterrel közölte, hogy a kiemelt beruházásoknál melyik cégeket kell helyzetbe hozni.

A közbeszerzési eljárások szakszerű megfogalmazásáról a kijelölt ügyvédi irodák gondoskodtak. A vallomás szerint Hagyó Miklós a Horváth, Dóczi és Léhmann irodát favorizálta, Mesterházy Ernő pedig a Polgár és Bebőköt. Mindkettő dolgozott a BKV-nak is.

2009-ben is Demszky Gábor bizalmasa és Hagyó Miklós mutatott piros jelzést a forgalomirányító központ korszerűsítésénél. Az FKF mérnökei a programot fejlesztő és így a szerzői jogokkal rendelkező Siemenst bízták volna meg a részben uniós forrásból finanszírozott beruházással. A költségeket 1,2 milliárd forintra becsülték.

A Hír Tv szerint Bielek Péter tanúvállomasában az áll, Hagyó Miklós mondta neki, hogy felháborítónak tartja, hogy az FKF ezt a közbeszerzést a Siemensnek kívánja odajátszani. Mesterházy azt mondta, hogy a Siemensnek nagyon rossz a viszonya a fővárossal.

A Hír Tv szerint Bielek Péter tanúvallomásában is az is szerepelt, hogy a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtésére és hasznosítására kiírt pályázaton is előre borítékolta a politika a nyertes nevét.

A Társ-Invest Zrt. először 350-380 millió forintért vállalta a munkát, majd a közbeszerzés második szakaszában nettó 455 millióra emelte árajánlatát. A 70 millió forintos különbségről feltételezhető, hogy ezt a cég visszajuttatta a városházára - tette hozzá az FKF vezérigazgatója. A Társ-Invest Kft. ügyvezetője ezt tagadja.

Demszky korrupció Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat Dóczi és Léhmann Hagyó klorrupció
Kapcsolódó cikkek