Közélet

Rövidebb sorokat, több fülkét ígér az OVI vezetője

Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szerint tíz kritikus szavazókör lehet a második fordulóban, ahol megint várakozhatnak a választók.

- Most mindenkit az érdekel, hogy április 25-én is lesz-e sorbanállás a szavazókörök előtt. Mire számít? – kérdeztük Virág Rudolfot, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjét.
- Az biztosan nem fog megismétlődni, mint ami április 11-én volt. Ugyanis akkor 23 olyan, igazolással szavazók számára kijelölt szavazókör volt, ahol este 19 óra után fejezték be a szavazást. Ezek közül tízben lesz második forduló, mivel a többiben már sikerült képviselőt választani. Miskolcon egy, Budapesten kilenc kritikus szavazókör maradt, itt a helyieken kívül 23 ezren fognak voksolni.

- Tehát akkor lesz sor, csak kevesebb helyen?
- A kígyózó sorokat az adminisztráció időigényessége okozta. Gyorsítaná a bizottságok munkáját, ha az igazolásos szavazók közül minél többen előre feliratkoznának a névjegyzékbe a jegyzőnél. Ha ezt a helyszínen teszik meg, akkor az megint bogarászást és csúszást okoz. Szintén csökkentené a sorok kialakulásának esélyét, ha a választók nem a zárás előtti pillanatokban érkeznének meg a szavazókörhöz.

- Módosították a szabályokat. Két forduló között ez megengedett?
- Csak az önkormányzati miniszteri rendelet változott, nem a kétharmados választási törvény. A módosításnak csak az a lényege, hogy az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetnék fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnének egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látná el, hogy mely választópolgárokat vettek névjegyzékbe. Ezzel lényegesen lerövidül a szavazás időtartama.

- Laikus ötlet, hogy több fülke is kellene?
- Ahol szükséges, ott több urnát és fülkét is felállítunk, a bizottságok létszámát a törvényes keretek között a maximális létszámra duzzasztottuk, a névjegyzék pedig felosztható lesz. A helyszínen jobban kell figyelni arra, hogy a helyiek és az igazolásos szavazók ne ugyanabba a sorba álljanak be. Két hét alatt ennél többet nem tudunk tenni.

- Nem lehetett előre látni ezeket a problémákat?
- Nem, ekkora nagyságrendben nem! Az Európai Parlament 2009-es megválasztásakor már ezek a szabályok voltak, de akkor csak a jogosultak 35 százaléka vett részt a szavazáson és 22 ezer igazolással szavazó volt.

- Országosan több száz vagy ezer szavazó is lehetett, aki nem voksolt a több órás sorbanállás miatt, mert megunták és hazamentek. Nem érez ezért személyes felelősséget?
- A szabályok előkészítésében nem vettem részt, amikor pedig kellett, azonnal intézkedtem. Azt nem lehetett megkockáztatni, hogy törvénytelenségek legyenek és meg kelljen ismételni a választást. A legfontosabb, hogy mindenki szavazhatott, aki akart, és az első forduló eredménye már jogerős.

- Az adatvédelmi biztos szerint az OVI-nak kötelessége 19 órakor elindítani a tájékoztatást. Mikor lesz végeredmény vasárnap?
- Ha a kritikus szavazókörökben megint tovább tart a szavazás, akkor sem rendelek el kampánycsend-hosszabbítást. Az internetes tájékoztatási rendszert időben elindítjuk. Április 11-én két érdek ütközött: az egyik a választók befolyásolásának korlátozása, a másik az OVI tájékoztatási kötelezettsége. Nem voltam abban a helyzetben, hogy egy OVB-állásfoglalással szemben hozzak döntést. Amikor pedig lényegesen csökkent a várakozók száma, akkor már az OVB is a tájékoztatás mellett döntött.

Névjegy
Született: Ráksi (Somogy), 1951. 08. 21.
Képzettség: jogász
Végzettség: 1974 - Pécsi Tudományegyetem ÁJTK
Pályafutás: 1976 - 1990 Dunaújvárosi Városi Tanács, vb-titkár
1990 - 1998 Belügyminisztérium Önkormányzati Főosztály, vezető-helyettes
1998 - 2006 Miniszterelnöki Hivatal, főosztályvezető-titkárságvezető
2006 - 2009 Önkormányzati Minisztérium, szakállamtitkár
2009 dec. 1-től az OVI vezetője

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek