Közélet

Napokon belül lezárulhat a HM cégeinek átvilágítása

Napokon belül lezárul a Honvédelmi Minisztérium egyes cégeinél még folyamatban lévő átvilágítás. Szeretnék átlátni a rendszert, ezt követően hozzák meg a személyi döntéseket - nyilatkozta a Duna Televízió reggeli háttérműsorában Simicskó István, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára. Az afganisztáni katonai misszió kétszáz fős létszámemeléséhez még keresik a forrásokat.

Napokon belül lezárulhat a HM cégeinek átvilágítása; az esetleg várható személycserékről a vizsgálat befejezte előtt nem kívánt nyilatkozni Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára.

"Az lenne az elvárás az új vezetőktől, meg ha van  ott valaki a régiek közül, azoktól is, hogy a rendszer tisztességesen működjön. Jogilag és emberileg is ki kell zárni a korábbi problémákat" - szögezte le a politikus, utalva arra, hogy a HM háttérintézményeinek több vezetője vagy munkatársa ellen indult hatósági vizsgálat.

Az afganisztáni katonai misszió még előző kormányzat által megígért kétszáz fős emeléséről Simicskó István azt mondta: anyagi oldalról nézve felelőtlen ígéretet tett a Bajnai-kormány, mert a növelés forrása nincs meg.

"Bízunk benne, hogy sikerül valahonnan forrást találni erre, mivel a számára ez egy nagyon fontos feladat. Mi abban vagyunk érdekeltek jó szövetségesként, hogy az akció sikerrel záruljon" - mondta az államtitkár.

A honvédség felépítése is változhat a jövőben. "Túl azon, hogy elsősorban a katonák számára szeretnénk kiszámítható életpályát felvázolni, illetményemelést biztosítani, ezt követően a technika kulcsfontosságú lesz"  - mondta az államtitkár.

Az új vezetés nem azt szeretné, hogy "néhány könnyű lövész katonánk legyen", hanem hogy a honvédség el tudja látni alapfeladatát, az ország katonai védelmét.

Ehhez szükség lesz eszközökre, ez pénzkérdés is, lassan lehet elindulni ezen az úton, de a cél világos - szögezte le Simicskó István.

honvédelem Simicskó átvilágítás
Kapcsolódó cikkek