Közélet

Economist: Részvétem a tisztességes magyaroknak

A The Economist kolumnistája Eastern Approaches című blogjában budapesti látogatásáról számol be, hangsúlyozva, hogy a rendszerváltáskori remek indulás után Magyarország szégyenszemre Szlovákia mögött kullog.

A gazdasági lap szerzője csodálatát fejezi ki a budapesti városkép iránt, hozzátéve, hogy a lenyűgöző látvány csak növeli a dühöt azzal kapcsolatban, hogy milyen rosszul üzemeltetik a fővárost. Az épületek a The Economist bloggere szerint az ambíció, és a hosszú távú tervezés benyomását keltik, ez pedig ritka a régió fővárosainak körében.

Budapest egyrészt egy komoly ország fővárosának benyomását kelti, ugyanakkor érezteti az elmúlt húsz év csalódásait az átutazóval. Magyarország a reformoknak, és a tehetségnek köszönhetően az élről indult a rendszerváltáskor, de mostanra – micsoda szégyen – Szlovákia mögött kullog.

Az állami cégekre jellemző korrupcióval kapcsolatos rémtörténetek kapcsán a szerző megjegyzi: részvétet érez a tisztességes magyarok iránt, akik nevelik a gyerekeiket, fizetik az adóikat, miközben a politikus-mágnások a fejük fölött zsebre teszik a pénzüket. A szakadék – fogalmaz – nem csak jobb- és baloldal, de a kormányzók és a kormányzottak között is hatalmas. Ez az érzés hívja életre az olyan proteszt pártokat, mint az LMP és a Jobbik.

LMP economist Budapest Jobbik blogger
Kapcsolódó cikkek