Közélet

Ismét nőtt az állástalanok száma

Fordult a kocka, az eddigi jó hírek után ismét nőtt az álláskeresők száma: a júliusi zárónapon 550 ezer ember keresett valamilyen megélhetési forrás után.

A júliusi zárónapon 550 ezer fő volt az álláskeresők száma, ami az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal (3,9 ezer fővel), míg az előző év azonos időszakához képest 1,4 százalékos (8,0 ezer fős) visszaesést mutatott – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrisebb statisztikájából.

Az álláskeresők száma néhány hónapig tartó csökkenő trend után fordult ismét emelkedésbe, mely az iskolaév végével van összefüggésben. Júliustól jellemző ugyanis, hogy a közép és felsőfokú iskoláikat befejező fiatalok nagy számban jelentkeznek a munkaügyi központokban és kérik a szervezet segítségét álláskeresésükhöz. A belépési forgalom egy hónap alatt 19,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az első alkalommal belépők száma 75,4 százalékkal volt magasabb, mint júniusban.

A legnagyobb számban álláskeresőt továbbra is Észak-Alföldön (122,6 ezer fő) és Észak-
Magyarországon (104,4 ezer fő) találhatunk. Az előző hónappal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Dél-Alföldön és Nyugat-
Dunántúlon kismértékben csökkent, a többi régióban viszont növekedés történt.

Az álláskeresők 58,9 százaléka (324,2 ezer fő) volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra és több mint négytizedük (225,8 ezer fő) ellátatlan volt. Álláskeresési járadékra 113,3 ezren, álláskeresési segélyre 54,8 ezren, rendszeres szociális segélyre 1,5 ezren voltak jogosultak és 154,6 ezren kaptak rendelkezésre állási támogatást.

Rossz hír, hogy 2010  júliusában csökkent a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatók a tárgyhónapban 30,5 ezer darab új álláslehetőséget jelentettek be, melyeknek száma egy hónap alatt 7,1 százalékkal (2,3 ezer darabbal) csökkent, míg az előző év azonos időszakához képest 45,0 százalékkal (9,5 ezer darabbal) emelkedett.

A hónap folyamán összesen 60,5 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal, előző év azonos időszakához képest 52,3 százalékkal emelkedett. A júliusi zárónapig 23,9 ezer állás maradt betöltetlen. A legtöbb betöltetlen álláshely a közigazgatás, az egyéb gazdasági szolgáltatás, a mezőgazdaság, a feldolgozási termék gyártása és az építőipar területéről érkezett.

munkaügy álláskeresők áfsz munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek