BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai orvoslás oktatása Magyarországon

Mindössze harminc hallgató kezdheti meg tanulmányait októberben a fővárosi Semmelweis Egyetem (SE) Egészségtudományi Karán, a kínai Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetem kihelyezett tagozatán. Az oktatásra érettségizetteket várnak, de sok az orvos végzettségű jelentkező is. Az éves tandíj 5900 euró. Az oktatást többéves előkészítés után a kínai és a magyar egyetem között megkötött egyezmény tette lehetővé. Ez azért fontos, hogy hivatalos mederbe terelje a hazánkban is népszerűvé vált kínai gyógymódok művelését.

A hagyományos kínai orvoslásra épülő oktatás egyedülálló Magyarországon. Az ötéves alapképzési program keretében a hallgatók az első négy év során hazánkban, az utolsó évben pedig a kínai egyetemen sajátítják el a kínai orvoslás tudományát. Az oktatásban ötvöződik a nyugati és a keleti gyógyítás. A hallgatók az első évfolyamtól kezdve idehaza az Észak-Kínában lévő harbini egyetem oktatóitól sajátíthatják el a manuálterápiát, az akupunktúrát. Ám az élettani tantárgyakat magyar tanárok oktatják. Az ötödik évben pedig a kínai város egyetemén tanulnak. A programot sikeresen elvégzők a Harbini Egyetem BSc-oklevelét kapják, amellyel egy térségünkben még egyedülálló, egyre szélesebb körben elismert tudományág művelőjeként dolgozhatnak az egészségügy területén.

Harbin Kína tizedik legnagyobb városa, egyben az észak-kínai Hejlungkiang (Heilongjiang) tartomány fővárosa. Észak-Kína politikai, gazdasági, kulturális és tudományos központja, ahol tíz egyetem működik. A város környékén, a Szungari folyó partján időszámítás előtti 2200 körül is laktak már emberek, de a modern települést 1898-ban a kínai keleti vasútvonal orosz építői alapították, így ma is jelentős orosz vonásokat mutat. Közvetlen, nagy sebességű vonatok kötik össze Pekinggel. Harbinon keresztül közlekedik a világ egyik leghosszabb utat (8961 km) megtevő vonata, a Moszkva–Peking szerelvény. A város jeges város néven is ismert, mivel Kínában itt a leghidegebb és a leghosszabb a tél, így minden évben megrendezik a jégszobrok fesztiválját. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.