Pest megyében több mint 72800 cég működik. A felszámolások száma évről-évre nő. A Pest Megyei Bíróságon 2007-ben 2676, 2008-ban 2966, tavaly pedig 3674 felszámolási eljárás indult. Ehhez képest évente mindössze egy-két, a cég megmentésére irányuló csődeljárást regisztráltak - áll a Pest Megyei Bíróság hírlevelében.

2010 első félévében 2652 felszámolás indult, azaz várhatóan nem áll meg a cégbedűlések emelkedő tendenciája. Ugyanakkor a múlt év szeptemberétől összesen 10 csődeljárást kezdeményeztek az érintettek, ami ugyan több mint a korábbi években, ám elenyészűen kevés a felszámolásokhoz viszonyítva. Jelenleg 3 eljárás még folyamatban van. Csődegyezség csupán egyetlen esetben született.

A Pest Megyei Bíróság adatai szerint tehát az új szabályozás – legalábbis eddig – nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A tapasztalatok azt mutatják: szükség volna egy teljesen új törvényre, amely valóban elősegíti az átmenetileg bajba jutott cégek megmentését, és megfelelő, a gyakorlatban alkalmazható következményeket főz a rosszhiszemű felszámolásokhoz. A felszámolás ugyanis sok cégnek – illetve tulajdonosainak, vezető tisztségviselőinek – nem feltétlenül okoz tragédiát. A tulajdonosok számára egyszerű megoldás, ha a bíróságra illetve a felszámolóra terhelik a fizetésképtelen vállalkozás „eltakarítását”, és – átmentve a cégvagyont – új gazdasági társaságot alapítanak. Elvileg tiltva van, hogy aki csődbe (felszámolásba) vitt egy céget, az újra ügyvezető legyen, de az érintettek szemrebbenés nélkül nyilatkoznak az új cég alapításakor ezzel ellentétesen, és a cégbírósági rendszer még nem tudja egyértelműen kiszűrni az ilyen eseteket.