Közélet

Kukorelli: Demagógia, zűrzavar és visszalépés a jogállamtól

Az alkotmányjogász szerint fontos kimondani, hogy a készülő új alkotmány érvei mögött sok népszerű és demagóg érv is meghúzódik.

Kukorelli István alkotmányjogász elismeri, hogy ez eredeti, Lázár-féle javaslathoz képest a kedden elfogadott alkotmánymódosítás kevésbé erős, de szerinte a jogállamhoz, és az alkotmányosság klasszikus értékeihez képest semmit sem javult a helyzet. Ráadásul az, hogy beleszőttek bizonyos alapjogokat a normakontrollba, nagy értelmezéséi zűrzavart fog okozni.

Ahol alkotmánybíróság működik, ott nincs példa arra, hogy az alkotmányos kontrollnak tárgyköri korlátai legyenek – mondta az MR1 Kossuth Rádióban Kukorelli István.

Az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül és semmisítheti meg, ha azok az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sértik. Nem szerepel ugyanakkor a kivett tárgykörök között a tulajdonhoz való jog.

Kukorelli István elmondta: véleménye szerint a jogállam elvéhez képest komoly visszalépést jelent a visszamenőleges hatály, amelyet a 98 százalékos adóhoz kötöttek az alkotmány módosításával. Az alkotmányhoz pedig nem nyúlhat az Alkotmánybíróság, mert nincs hatásköre.

Kérdésünkre, hogy az alkotmánymódosítások esetében az Alkotmánybíróság esetleg szót emelhet-e, Kukorelli István elmondta: az Alkotmánybíróságnak egyetlen „közjogi főnöke” van, az alkotmányozó hatalom. Az alkotmányt magát az Ab nem vizsgálhatja felül.

 

normakontroll Kukorelli értelmezés Alkotmánybíróság alkotmány jogállamiság
Kapcsolódó cikkek