Közélet

Matolcsy az Igazságügyi Tanácsba is bekerülhet

A kormány terve szerint változna a bíróságok központi igazgatását végző Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) összetétele, amelynek a jövőben a költségvetésért felelős miniszter is a tagja lenne.

A kormány módosítaná az OIT összetételét, a testület tagja lenne az igazságügyi mellett a költségvetésért felelős (jelenleg a nemzetgazdasági) miniszter is, miközben a választott bírók száma nyolcra csökkenne a testületben – tudósít az ATV.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló jogszabály módosításával az indítvány újraszabályozná a Legfelsőbb Bíróság jogegységi eljárásait. Az indoklás szerint gondot okoz, hogy a jogegységi eljárások jelentős késéssel követik a jogalkalmazási problémákat, így nem járulnak hozzá az alsóbb szintű bíróságok egységes jogalkalmazásának megteremtéséhez. A változások között szerepel, hogy az ítélőtáblák elnökeivel bővítenék a jogegységi eljárás indítványozására jogosultak körét.

Többek között ez szerepel a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által benyújtott, a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvények módosításáról szóló, 185 paragrafusból álló javaslatában.

A javaslat része, hogy a bíróságok azzal gyorsítanák az elsőfokú eljárások lefolytatását, hogy a jövőben a bíróság a vádlott távollétében is lefolytathatná az eljárást.

OIT bíróság Navracsics Országos Igazságszolgáltatási Tanács
Kapcsolódó cikkek