Közélet

A Hírközlési Hatóság beleírt a médiatörvénybe

Egy eddig ismeretlen kiegészítés került be a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján elérhető médiatörvénybe. A médiahatóság által közzétett szövegben a kivethető bírságok elleni jogorvoslati passzus egy új félmondattal egészült ki az Országgyűlés által megszavazott és a köztársasági elnök által aláírt változathoz képest – számol be a Hírszerző.

A jogorvoslati paragrafusok körül nem ez az első zavar, a parlamentben is többször igazítottak a szövegen. A törvényszöveg angol nyelvű változata a helyes fordítást tartalmazza, tehát a hatóságnak biztosan megvolt a „jó” törvényszöveg.

„A 2011. január 1-jétől hatályos médiatörvény teljes szövegét magyar és angol nyelvű honlapunkról is elérheti” – olvasható az NMHH honlapján a médiatörvényhez írt rövid ajánlásban. Ehhez képest a hatóság internetes oldaláról letölthető, pdf formátumú magyar nyelvű szöveg nem azonos a hatályos törvénnyel.

„A 163. § szerinti eljárásokban mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság harminc napon belül határoz” – ez áll az NMHH honlapján közzétett médiatörvény 164-ik paragrafusában, amely azt szabályozza, hogy mennyi idő alatt kell a bíróságoknak dönteniük, ha az érintett médiumok fellebbezést nyújtanak be a teljes elektronikus, nyomtatott és internetes sajtó felügyeletét ellátó Médiatanács döntései, határozatai ellen – tudósít a Hírszerző.

Ezzel szemben a parlament honlapján található, december 21-én hajnalban megszavazott és a köztársasági elnöknek megküldött törvény 164-ik paragrafusa a bíróságokra vonatkozóan csak ennyit tartalmaz: „a bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni”. Ugyanez a mondat szerepel a Magyar Közlöny december 31-én megjelent 202-es számában is, amely az államfő által aláírt jogszabályt tartalmazza.

NMHH Hírközlési Hatóság médiatörvény paragrafus bírság közlöny
Kapcsolódó cikkek