Közélet

LMP: Polt Péter kérje a Gripen-aktát

Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője arra kéri Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy kérje ki a svéd főügyészségtől a Gripen-ügy magyar vonatkozású aktáit.

A vadászgép-beszerzés ügyében már a nyár elején napirend előtt felszólaló képviselő továbbra is szükségesnek tartja az ügy részleteinek tisztázását, különös tekintettel arra, hogy a korábban vizsgálódó svéd ügyész, Christer van der Kwast egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy létezik “magyar akta”, de azt csak a megfelelő szerveknek adja ki - fogalmaz közleményében az LMP.

Jávor Benedek eddig hiába próbálta megszerezni az aktákat. A napokban Gunnar Stetler, a svéd ügyészség antikorrupciós főosztályának vezetője megerősítette a Népszabadság korábbi információját, hogy Svédország kizárólag a legfőbb ügyésznek adja ki a Gripen-aktát.

Az LMP-s politikus ezért Polt Péterhez fog fordulni, hogy hivatalosan kérje ki a Magyarországra vonatkozó aktákat a svéd társszervezettől. Amennyiben ez csak folyamatban lévő nyomozás esetén lehetséges, akkor arra kéri, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket, és indítsa újra az utóbbi évek egyik leggyanúsabb nemzetközi korrupciós botrányának magyar szálait felderítő nyomozást.

LMP legfőbb ügyész Gripen akta Polt Péter nyomozás korrupció
Kapcsolódó cikkek