Közélet

Megépíti-e a tervezett "vasfüggönyt" Görögország?

Számos negatív kommentár után Görögország visszakozik attól, hogy drótkerítést építsen a török határ mentén az illegális bevándorlás megakadályozására.

A görög polgárvédelmi minisztérium közlése szerint Athén egy 12,5 kilométer hosszú és 3 méter magas drótkerítést akart építeni az Orestiada nevű kisváros közelében levő Evros határfolyó mentén.

Ám a múlt szombaton Christos Papoutsis görög polgárjogi miniszter felháborodást keltett, amikor bejelentette, hogy a kerítés az egész, 206 kilométer hosszú török határ mentén megépül, hogy Athén ezzel fékezze meg a bevándorlók áradatát. A miniszter az amerikai-mexikói határon található kerítést hozta fel példaként – jelenti a Handelsblatt.

A kerítés megépítését elvileg indokolhatja, hogy az Európai Bizottság a kialakult bevándorlási helyzetet riasztónak tartja. Az unióba illegálisa bevándorolni szándékozók több mint 80 százaléka ugyanis Görögországon keresztül jut be az EU-ba. Az ország Brüsszel szerint reménytelenül túl van terhelve az illegális bevándorlók rohamával. A görög városokban illegális bevándoroltak ezrei koldulnak az utcákon.

Sok százan pedig megpróbálnak a görög városokból induló kompok segítségével tovább utazni Olaszországba. A miniszter becslése szerint naponta mintegy kétszáz bevándorló érkezik Törökországból. Az EU a probléma megoldására novemberben Görögországba küldte a határügyekért felelős Frontex ügynökség kétszáz munkatársát, akik a helyi hatóságokkal együttműködve próbálnak úrrá lenni a helyzeten, a jelek szerint nem sok sikerrel.

bevándorló illegális bevándorló görög határ EU Görögország vasfüggöny
Kapcsolódó cikkek