Közélet

Nem kérnek az anyákból a cégvezetők

Újra erősödni látszanak a régi előítéletek. Egy korábbi globális vizsgálathoz képest most 8 százalékkal kevesebb vállalatvezető gondolja úgy, hogy szívesen foglalkoztatná a szülési szabadságról visszatérő anyákat.

Tavaly a vállalatok 44 százaléka tervezte, hogy részmunkaidőben foglalkoztatná a munkaerőpiacra visszatérő családanyákat, míg, 2011-ben már csak 36 százalékuk gondolja ugyanezt.  A rugalmas munkahelyi megoldásokat kínáló Regus felmérése során több mint 10 ezer vállalatvezető számolt be a munkahelyükre visszatérő anyák foglalkoztatásával kapcsolatos szándékáról.

(A vállalatok 45 százaléka tervezi világszerte, hogy új alkalmazottakat vesz fel az idén.) A negatív hozzáállás oka, hogy a cégvezetők több, mint egyharmada szerint a dolgozó anyák munkatársaikhoz képest kevésbé elkötelezettek és rugalmasak, egy másik harmaduk szerint várható, hogy röviddel a munkába állást követően újra szülési szabadságra mennek, míg a többiek azt vallják, hogy a munkába visszatérő anyák képességei nem elég naprakészek.

Pozitívumként tudható be, ugyanakkor, hogy a válaszadó cégek több, mint a fele jelezte a dolgozó anyák olyan képességekkel is rendelkeznek, amelyek nehezen elérhetők a mai piaci környezetben, 57 százalék pedig azért értékeli a munkába visszatérő anyákat, mert tapasztalatukat és képességeiket kiemelkedő fizetési igény nélkül kínálják.

Mark Dixon, a Regus vállalat vezérigazgatója így kommentálta az
eredményeket: „Nem meglepő, hogy a gazdasági nehézségek idején újra
felszínre kerülnek a régi előítéletek. Egyes vállalatokra kiemelten
jellemző, hogy a korszerű munkakörnyezet helyett a megkövesedett
véleményekre építenek.

rugalmasság munkakörnyezet szülési szabadság
Kapcsolódó cikkek