Közélet

Szökött bűnözők, gyújtogatás - Káosz Egyiptomban

Az éjszaka folyamán több ezer börtönbüntetésre ítélt bűnöző szökött meg az egyiptomi börtönökből, a zavargások ma is folytatódtak Kairóban.

Az AP jelentése szerint négy börtönből szöktek meg elítéltek, a több ezer bűnöző között számtalan muszlim militáns is található. Miután a rendőrség teljesen eltűnt az utcákról, folytatódott a fosztogatás és gyújtogatás az egyiptomi fővárosban. Egy bevásárlóközpontban is tűz ütött ki éjszaka.

A hírügynökség úgy tudja, hogy rendfenntartók híján a kairói lakosok önkéntes, fegyveres csoportokat szerveztek, így védve tulajdonukat. A lőfegyverekkel és botokkal felszerelt csapatok barikádokat és ellenőrzőpontokat állítottak fel Kairó-szerte és egyes helyeken a forgalom irányítását is átvették.

Hoszni Mubarak elnök ugyan felszólította a hadsereget, hogy erősítse meg utcai jelenlétét, de Kairó egyes részeibe egyáltalán nem jutottak el a csapatok. A jelentések szerint számtalan lakos életét vesztette, de pontos adatot nem közöltek az egyiptomi hatóságok.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt napok tüntetései nyomán elrendelte a kormány lemondását az egyiptomi államfő. Hoszni Mubarak közölte, hogy a hét végén új kormányt nevez ki, és óvatos reformokat helyezett kilátásba. Ennek első lépéseként Mubarak egyik legfőbb  bizalmasát, Omar Szulejmánt nevezte ki alelnöknek. A hírügynökségek szerint az a tény, hogy most először alelnököt jelölt Mubarak, azt mutatja, hogy a harminc éve hatalmon lévő elnök kezd meghajlani a demonstrálók nyomása alatt. Az államfő beszéde ellenére Kairóban ma is folytatódtak a tüntetések, a demonstrálók valósággal megszállták a főváros központi terét.

Az ország lakosságához intézett tegnapi televíziós nyilatkozatában az elnök több demokráciát és nagyobb szabadságot, általánosságban politikai, gazdasági és szociális reformokat ígért. Ígéretet tett arra, hogy az új kormány nagyobb erőfeszítéseket tesz majd a az árak és általában a szegénység csökkentésére.

Az egyiptomi elnök egyetlen szót sem szólt a lemondását célzó követelésekről, és azt hangoztatta, hogy a káoszt mindenképp el kell kerülni. "A káosz nem jelent demokráciát, Egyiptomnak stabilnak és biztonságosnak kell maradnia" - fogalmazott Mubarak, aki első alkalommal nyilatkozott a televízióban a több napja tartó tüntetések kezdete óta. A rendet fenn kell tartani - szögezte le a 82 éves államfő, és védelmébe vette a tüntetőkkel szemben erőszakot alkalmazó biztonsági erőket. Úgy értékelte, hogy a kormányellenes megmozdulások részét jelentették az "Egyiptom destabilizálását célzó összeesküvésnek" és arra irányultak, hogy "aláássák rendszerének törvényességét".

 

fosztogatás rendőrség káosz hadsereg Mubarak tűz fegyver Egyiptom
Kapcsolódó cikkek