Közélet

"Tűrhetetlen, balkáni" - "Kiakadtak" Orbánra az osztrák lapok

A Der Standard szerint a Fidesz-kormány tudatosan helyezkedik a Nyugattal és értékeivel ellentétes álláspontra, a Die Presse tűrhetetlen érzékenységről ír.

Újabb kommentárokban foglalkoztak szombaton az osztrák lapok a magyar kormány politikájával.

A Der Standard című liberális napilap szerzője, Adelheid Wölfl felidézte, hogy Prőhle Gergely külügyminisztériumi helyettes államtitkár néhány hete osztrák újságírók előtt a német integrációs politika kudarcáról beszélve úgy fogalmazott: a modernitás semmit sem oldott meg. Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki nemrég a médiatörvénnyel kapcsolatban azt mondta: álmában sem merül fel a törvény megváltoztatása és nem hajlandó remegő térdekkel reagálni a parlamenti vitákra vagy a nyugati visszhangra - idézi a hirado.hu.

A cikk írója úgy látja, a Fidesz-kormány "tudatosan helyezkedik a Nyugattal és értékeivel ellentétes álláspontra". "Ez egyértelmű irányváltást jelent. Mostanáig a kelet-európai országok semmit sem akartak jobban, mint lassan beleolvadni a nyugati Európa-felfogásba" - tette hozzá.

Most megváltozott a helyzet: Magyarország úton van a korábbi politikai értelemben vett Kelet felé. Az autoriter habitust, amitől az ország épp elég sokáig szenvedett, nem bélyegzik demokráciaellenesnek, hanem a gazdasági és a politikai válságból kivezető útként legitimálják - írta a Der Standard.

A sajtószabadságot és az EU belső piacát fenyegető veszély fényében tűrhetetlen a magyar kormány érzékenysége. Érzékenyen reagál (ugyanis) Orbán Viktor kormányfő minden, a médiatörvényt és az elsősorban a külföldi konszerneket érintő különadóval kapcsolatos nemzetközi bírálatra - írta egyebek között a konzervatív Die Presse.

Der Standard Die Presse médiatörvény autoriter Európai Unió
Kapcsolódó cikkek