Közélet

Hadihajóválság - Növekszik a feszültség Irán és Izrael között

Harminc év után először iráni hadihajók kelhetnek át a Szuezi-csatornán Szíria felé, állítólag egy katonai gyakorlat miatt. A eredetileg szerdára tervezett átkelést végül bizonytalan időre elhalasztották.

Az AP információi szerint egy fregatt és egy szállító hajó kel át szerdán a Szuezi-csatornán, ilyenre harminc éve nem volt példa. Irán közlése szerint a két hadihajó haditengerészeket szállít Szíriába egy hadgyarkorlatra, Teherán visszautasította az izraeli kormány kijelentését, miszerint az intézkedés provokáció.

Az iráni Fars hírügynökség jelentése szerint az 1 500 tonnás Alvand nevű fregatt alapesetben torpedókkal és elhárító rakétákkal van felszerelve, míg a kíséretében lévő, 33 ezer tonnás Kharg 250 fős személyzetet és akár három helikoptert is szállíthat. Mindkét hajót Nagy-Britanniában építették a hetvenes években, az iszlám forradalom előtt.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök elítélte az iráni akciót, azzal vádolva az országot, hogy profitálni próbál a jelenleg a közel-Keleten tapasztalható válságból. Ali Hamenei ajatollah ugyanakkor ma azzal vágott vissza, hogy rákos daganathoz hasonlította Izraelt, amelynek cionista kormánya okolható a térség politikai és gazdasági destabilizációért.

Eközben az EU felszólította a líbiai vezetést, hogy haladéktalanul állítsa le a tüntetők ellen irányuló támadásokat és kezdjen tárgyalást a reformokról. A hat napja tartó tüntetés-sorozat során mintegy kétszázan vesztették életüket és Kadhafi kormánya közölte: az utolsó töltényig harcol a tüntetők ellen. A közel-keleti feszültségek hatására 88 dollár fölé emelkedett a WTI nyersolaj ára, miközben a Brentért már több mint 104 dollárt adtak.

Izrael szuezi-csatorna hadihajó ajatollah Szíria Irán
Kapcsolódó cikkek