Közélet

Alkotmányban rögzítjük a forintot - Az MSZP tiltakozik

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ma a Parlamentben kijelentette: kezdeményezni fogja az alkotmányjavaslat módosítását, hogy kerüljön bele: "Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint".

Az MSZP szerint, amennyiben ez megvalósul, úgy ez azt jelenti, hogy Magyarország alkotmányban rögzítetten megnehezíti az euróövezethez való csatlakozásunkat.

A kijelentés súlyát a párt szerint az adja, hogy amennyiben az euróövezethez akarnánk csatlakozni, akkor alkotmányt kellene módosítani, amihez az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges.

Varga Mihály és általa az Orbán-kormány tehát ezzel a tervezettel politikai megegyezéshez köti, hogy Magyarország tagja lehessen az euróövezetnek, amit Európához csatlakozásunkat követően minden politikai párt, köztük a Fidesz-KDNP pártszövetség is támogatott, sőt, egyik legfontosabb elérendő célként fogalmazott meg – olvasható közleményükben.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy hagyjon fel az "Európával való folytatólagosan konfliktuskereső magatartásával. Továbbá a már többször megfogalmazott, megerősített állásfoglalást, miszerint Magyarország elemi gazdasági és politikai érdeke csatlakozni az euróövezethez ne nehezítse az alkotmány ilyen jellegű módosításával".

forint MSZP fizetőeszköz alkotmánymódosítás alkotmány állásfoglalás Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek