Közélet

Erősödik a szorítás Izrael körül

Mubarak lemondásával képlékennyé vált az egyiptomi helyzet. Miközben az Iszlám Hadsereg hatalomátvételre készül, a csoport egyik tagja megszökött a börtönből és visszatért a Gáza-övezetbe, ahol ismét Izrael ellen irányuló támadásokat készít elő. Izrael nem csak a bizonytalan határ helyzet miatt van bajban, hanem azért is, mert feltétlenül szüksége van egyiptomi gázra.

A Mubarak elnököt elmozdító kairói tűntetéseknek volt egy váratlan mellékhatása: sikerült megszöknie egyiptomi börtönéből Hasszan Weshahnak, és visszatérnie a Gáza-övezetbe, és felkészülnie újabb támadásokra Izrael ellen.

"A megszállással szembeni ellenállás minden palesztin kötelessége" - érvel a 28 éves Weshah, az Iszlám Hadsereg tagja, aki az egyiptomi forradalom ideje alatt szökött meg börtönéből és jelenleg már a Gázai-övezetben van.

Mind Netanyahu miniszterelnök, mind Stanley Fischer, az izraeli bank elnöke a múlt hónapban jelezte, hogy az izraeli kormánynak valószínűleg növelnie kell a katonai kiadásait. Az ország 2008-ban a 7 százalékát költötte védelmi célokra a Stockholm International Peace Research Institute adatai szerint, miközben ez az adat az Egyesült Államok esetében 4,3 százalék, Egyiptom tekintetében pedig 2,3 százalék.

A Bloomberg szerint a legnagyobb biztonsági kockázat Gázában jelentkezik, ahol a Hamasz 2007-ben megszerezte az ellenőrzést, egy évvel azután, hogy győzött a palesztínai választásokon. A Hamaszt Izrael, az Egyesült Államok és az is terrorszervezetnek tartja. Mind Izrael, mind Egyiptom lezárta a gázai határokat, miután a Hamasz hatalomra került, Izrael pedig szárazföldi és tengeri blokád alatt tartja Gazát.

A Testvériség jelöltjei 2005-ben az egyiptomi parlamenti választásokon a mandátumok 20 százalékát szerezték meg, noha a párt hivatalosan nem indulhatott. A Hamasz pedig arra számít, hogy a Gáza irányában eddig folytatott egyiptomi politika az új választások után enyhülni fog.

De nem csak a terrorveszély, hanem a gázszállítási kitettség miatt is fejfájást okoz Izraelnek az egyiptomi status quo megszűnése.

A Bloomberg elemzése emlékeztet arra, hogy idén október 5-én egy robbanás következtében egy hónapra működésképtelenné vált az a csővezeték, amelyen Izrael gázfogyasztásának 60 százaléka érkezik Egyiptomból. A határ teljes hosszában teljes a készültségünk - jelentette ki Ehud Barak izraeli miniszterelnök március 1-jén, miután részt vett a déli katonai bázison tartott hadgyakorlaton.

A csővezetéken jelenleg évente 2,5 milliárd köbméter gáz jut el Egyiptomból Izraelbe, mintegy 400 millió dollár értékben. Ez a mennyiség 2014-ben várhatólag 7 milliárd köbméterre nő. "Ne feledjük el, hogy a békeszerződés aláírása óta a legfontosabb, Egyiptommal elfogadott gazdasági egyezmény a gázról szólt" - hangoztatta Uzi Landau, az izraeli erőforrások minisztere, aki szerint országának az energiát illetően biztonságra van szüksége.


A Muzulmán Testvériség, amely 1954-ben betiltottak Egyiptomban, most abban reménykedik, hogy megnyílik az egyiptomi-gázai határ. A csoport vezetője már közölte, hogy emelni fogja az Izraelnek szánt gáz árát, ha kormányra kerül Egyiptomban.

 

Izrael gázszállítás hadgyakorlat katonai gázai-övezet Mubarak Hamasz Egyiptom
Kapcsolódó cikkek