Közélet

Líbia - 48 óra és vége?

A Khadhafihoz hű erők vadászgépekkel bombázták Bengázi repülőterét - közölték a felkelők -, és ezzel a háború első ízben került közel a felkelők fővárosához a harcok megkezdődése óta.

Moammer Kadhafi fia, Szaif al-Iszlam az ENSZ Biztonsági Tanácsának a légtérzár esetleges lehetőségéről szóló vitájával kapcsolatban azt mondta: már késő fontolgatni a beavatkozást. A diktátor fiat a EuroNewsnak azt állította, 48 órán belül befejeződik a háború, miután már Bengázi határában állnak a kormány erői. A Vöröskereszt már kivonta csoportját Bengáziból és az AP jelentése szerint kevés jel mutat arra, hogy a felkelők védekezésre készülnének az egyetlen, a forradalmárok kezén lévő városban, amely a fővárostól Nyugatra található - jelenti a Bloomberg.

Eközben Bahreinben is folytatódnak az összecsapások a siíta tüntetők és a szunnita monarchia erői között. A biztonsági erők kiűzték a tüntetőket gyülekező helyükről, a főváros főteréről, miután többen életüket vesztették a demonstrációk során. A bahreini királyság az Öbölmenti Országok Együttműködési Tanácsához fordult segítségért, miután a siíta tüntetők továbbra is a szunnita királyság felszámolását követelik.

A Barclays Capital elemzője úgy nyilatkozott: a Bahreinben zajló erőszakcselekmények regionális feszültséggé alakultak a térség siíta és szunnita országai között. A két legerősebb szembenálló fél a szunnita Szaúd-Arábia, amely már közbelépett a bahreini monarchia védelmében, valamint a siíta Irán. Utóbbi már közölte, hogy vizsgálja a szaúdi közbelépést Bahreinben. A National Australia Bank elemzője úgy látja: bármilyen, Szaúd-Arábiát érintő, a kitermelést csökkentő esemény éles áremelkedést generálhat az olajpiacon.

Az AP jelentése szerint Jemenben is folytatódnak az összecsapások a késekkel és botokkal felfegyverzett kormányerők és a demonstrálók között. Eddig csaknem ötven, az elnök távozását követelő tüntetőt öltek meg az elnök zsoldosai.

légtérzár Bahrein kadhafi ENSZ tüntető Líbia tüntetés elemző
Kapcsolódó cikkek