Közélet

Századvég: Csaknem 3 millió magyar nem tud kire szavazni

2011 tavaszán a választásokon való részvétel hajlandósága közel azonos a tavalyi év záró időszakával. Március végén a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson.

2010 vége óta a jellemzően 40 százalék fölötti tartományból 37 százalékra mérséklődött a FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében.

Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát (jelenleg 11 százalék), annak ellenére, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya emelkedett. Jelenleg a megkérdezettek 36 százaléka tartozik ez utóbbi körbe. A tavalyi, 7 800 000 fős választópolgárral számolva ez 2 808 000 főt jelent. A Nézőpont Intézet március végi felmérése egyébként enné is magasabb, 45 százalékos bizonytalansági arányt jelez.

Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 6, a Jobbikot 8 százaléka támogatja. A rájuk jellemző növekedés egyelőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzó pártok ebben a dimenzióban 59 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 12 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.

A piac szerkezete, erőviszonyai érdemben tehát nem változtak, ennek elsődleges oka abban keresendő, hogy az ellenzéki pártok nem tudnak profitálni a megnövekedett párton kívüliek táborából.

 

Századvég MSZP választó Jobbik KDNP Fidesz biztos szavazó bizonytalan szavazó
Kapcsolódó cikkek