Közélet

Megéri-e a függetlenség a skótoknak?

Nem járna egyértelműen kedvező hatásokkal a skót gazdaság számára, ha Skócia valóban elszakadna Nagy-Britanniától. Az önálló ország számára biztos anyagi hátteret adni képes északi-tengeri olajmezők kapacitása ugyanis véges. Az egyik legfőbb skóciai célkitűzést, az önálló társaságiadó-kulcs bevezetését pedig a jelenlegi autonómia kiterjesztésével is el lehetne érni.

„A skót gazdaság stabilizálása előnyt élvez a függetlenségről szóló népszavazással szemben” – mondta a hét végén a skóciai választásokon győztes Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke. A voksolás eredménye alapján ugyanis Alex Salmond a következő ötéves parlamenti cikluson belül népszavazást írhat ki a Nagy-Britanniától történő elszakadás ügyében. A függetlenség kivívását zászlajára tűző SNP akkora győzelmet aratott a választáson, hogy egyedül is kormányt alakíthat, erre a skót parlament 1999-ben kezdődött újkori történetében eddig még nem volt példa.

A népszavazás eredménye azonban nem vehető biztosra, ugyanis a függetlenségpárti SNP elsöprő győzelme ellenére jelenleg csupán a skótok alig harmada támogatja az önállóság kikiáltását. A pártvezér mindenesetre leszögezte: fő célja, hogy tovább szélesítse az országrész gazdasági önállóságát. Skócia ugyanis 1999-ben önálló gazdasági jogosítványokkal is járó autonómiát kapott Nagy-Britannián belül.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

függetlenség Nagy-Britannia önállóság Skócia autonómia
Kapcsolódó cikkek