Közélet

Nyugdíj-javaslat - Kivonult a bizottsági ülésről a KDNP is

Az MSZP, majd a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői üléséről, a fideszes Lázár János és Balsai István pénteken beterjesztett két törvényjavaslatának tárgyalása közben.

Az előterjesztői, majd az MSZP-s és jobbikos hozzászólalások után a fideszes Szakács Imre kért szót, és álláspontja kifejtése után javasolta: ha minden frakció hozzászólt a kérdéshez, zárják le a vitát, mivel számos napirendi pont van még hátra.

A levezető elnök, Cser-Palkovics András (Fidesz) jelezte, erről a javaslatról vita nélkül kell dönteni. A vita lezárásával a testület fideszes tagjai egyetértettek. Ekkor az MSZP kivonult az ülésről. Cser-Palkovics András ezután emlékeztetett, a házszabály alapján minden frakció egy képviselőjének joga van a vita lezárását követően hozzászólni a témához. Ezt követően a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, majd a KDNP-s Salamon László kért szót.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: egyetlen frakciónak, a KDNP-nek nem adatott meg a lehetőség a vitában való hozzászólásra. "Ha nem kíváncsi a bizottság a mondanivalónkra, akkor megtartjuk a véleményünket magunknak" – tudósít az MTI. Ezután Rubovszky Györggyel (KDNP) együtt elhagyták a termet.

Mint arról beszámoltunk , Lázár János és Balsai István fideszes politikusok alkotmánymódosítási javaslatot nyújtottak be a parlament elé, s ha társaik rábólintanak a tervre, megnyílik az út ahhoz, hogy mintegy másfél millió, a 62 éves öregségi előtt visszavonult ember nyugdíja legyen alacsonyabb vagy teljes egészében elvegyék.

A javaslat szerint külön törvényben kellene rendezni a feltételeket, a keret azonban szigorú: minden olyan összege csökkenthető, amelyet a korhatár betöltése előtt állók kapnak. Egy másik lehetőség lenne szociális ellátássá alakítani a nyugellátást. Azoknál viszont, akik még képesek a munkavégzésre, meg is szüntethetik a nyugdíj folyósítását. Ez nem azt jelentené, hogy automatikusan megszűnnének a 62 éves kor előtt adott ellátások, a jogszabály-módosítási javaslat kiemeli, törvény megállapíthat nyugellátást a korhatár előtt állóknak is.

ülés Lázár bizottság Balsai KDNP korhatár nyugdíj kivonul
Kapcsolódó cikkek