Közélet

Schmitt a Vatikánt választotta Obama helyett

Az Egyesült Államok érdeke az erős és egyesített Európa – erről beszélt Barack Obama amerikai elnök Varsóban, európai körútjának utolsó állomásán.

A kelet-közép-európai államfők találkozóján mindenesetre nem ezt láthatta a díszvendég: Schmitt Pál magyar köztársasági elnök Obama helyett inkább a Vatikánt választotta, de a román államfő sem volt ott, a szerb elnök pedig azért mondta le részvételét, mert a koszovói elment.

Varsóban előre nem tervezett hármas találkozóra került sor Obama, Komorowski lengyel és Janukovics ukrán elnök között. Kiszivárgott hírek szerint Julija Timosenko volt ukrán kormányfő őrizetbevétele volt a téma.

A Donald Tusk lengyel kormányfővel tartott tárgyaláson szó volt a vízumszabályok enyhítéséről. Gazdasági kérdések is terítékre kerültek, köztük a kiterjedt lengyelországi palagázkészletek kiaknázása és az atomenergia békés célú felhasználása volt a téma.

Az előzetes várakozásoktól eltérően Obama nem állt elő konkrétumokkal azokra a tervekre vonatkozólag, amelyek értelmében egy amerikai alegység állandó jelleggel Lengyelországban állomásozna az időközönként odaérkező amerikai F–16-os és C–130 Hercules típusú katonai repülőgépek kiszolgálása, lengyel pilóták kiképzése céljából.

Nézeteltérés

Obama egyhetes európai látogatásának legfeszültebb mozzanata volt a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel a G8 deauville-i csúcstalálkozóján folytatott megbeszélés. A két politikus közötti konfliktus alapja az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének a kiépítése. A még George W. Bush idejében szorgalmazott rendszert Obama korábban elvetette, most azonban ismét napirendre került.


Schmitt Pál Egyesült Államok Európa F-16 c-130 Barack Obama
Kapcsolódó cikkek