Közélet

Minden második honfitársunk titkolja, kire szavazna

A TÁRKI októberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint az elmúlt egy évhez hasonlóan tovább csökkent a FIDESZ-KDNP támogatottsága, miközben a bizonytalanok aránya továbbra is nagyon magas: a kérdezettek több mint fele nem tud pártot választani vagy titkolja választását.

A Tárki rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ-KDNP a többi parlamenti párt előtt annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben folyamatos olvad a támogatottságuk: tavaly november óta felére csökkent a kormánypártok szimpatizánsainak aránya. Eközben, szintén az előző egy év alatt az MSZP és az LMP tábora – kis kilengések ellenére – lényegében stagnál, a Jobbiké viszont megduplázódott, csakúgy, mint a bizonytalanoké.

A bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: szeptemberben a kérdezettek 51 százaléka, októberben pedig 50 százaléka tartozott ide, azaz továbbra is minden második választópolgár bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását.

A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a szeptemberi 50 százalékról 46 százalékra csökkent, míg az MSZP-é lényegében nem változott, hiszen 21 százalékról 22 százalékra módosult, így a két párt támogatottsága közti különbség októberben tovább csökkent.  A másik két parlamenti párt közül a Jobbik támogatottsága nem változott, az LMP-é viszont kismértékben nőtt. A Jobbik szavazóinak aránya a pártválasztók körében 21 százalékról 20 százalékra változott, miközben az LMP-é a pártválasztók között 7 százalékról 10 százalékra nőtt.

 

LMP MSZP pártválasztó Jobbik Fidesz bizonytalan TÁRKI szavazó
Kapcsolódó cikkek