Közélet

"Nem kell még több EU-bürokrácia!"

Kemény kritikával illette a brit védelmi miniszter az Európai Unió azon tagállamait, melyek a NATO tagjaként igyekeznek egy szorosabb európai védelmi projektet létrehozni, miközben kibújnak transzatlanti kötelezettségeik alól.

"Többen azok közül, akik egy mélyebb európai védelmi integráció mellett kardoskodnak, már most sem teljesítik a NATO-nak tett ígéreteiket" - mondta Liam Fox a konzervatív Párt éves gyűlésén Manchesterben.

Fox szerint a szorosabb védelmi együttműködés ötlete az EU-n belül nem releváns, különösen egy olyan időszakban, amikor az országok amúgy is kénytelenek csökkenteni a honvédelmi kiadásaikat. "Egyértelmű üzenetem van számukra: nem várhatják el, hogy be legyenek biztosítva, miközben másoknak kell megfizetiük ennek az árát. Európában már van, ami garantálja a biztonságot - NATO-nak hívják. Nonszensz lenne még egyet csinálni belőle és leválasztani a NATO-ról, olyan időkben, amikor a források amúgy is meglehetősen szűkösek. És végképp nincs szükségünk még több EU-s bürokráciára" - tette hozzá a miniszter.

Az EU-ban húzódó törésvonalak jól jelentkeztek a líbiai beavatkozás kapcsán, amelyeket Nagy-Britannia és Franciaország vezetett, Németország és Lengyelország azonban a közös akció ellen szavazott.

honvédelem Liam Fox Líbia NATO
Kapcsolódó cikkek