Közélet

Egymilliárd felett a fesztiváltámogatás

A kiemelkedő kulturális értékkel bíró fesztiválok számára 772 millió forintot osztott szét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). Az 590 milliós keretet a jövő évi terhére 182 millió forinttal megemelték.

„Azért mer­tük ezt megtenni, mert a nemzetierőforrás-miniszterrel kötött hároméves megállapodás szerint 2013-tól évenként 400 millió forintot kapunk a miniszteri keretből” – részletezte L. Simon László, az NKA Bizottságának elnöke. Összesen 145 fesztivál pályázott, az igényelt támogatás összege meghaladta a 2,3 milliárd forintot. 77 pályázatot fogadtak el, köztük olyan rangos eseményekét, mint a Budapesti Őszi Fesztivál, a Bartók + Verdi Miskolci Nemzetközi Fesztivál, a Zempléni Fesztivál vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó.

A gasztronómiai eseményekre vonatkozó 300 milliós, valamint a helyi jelentőségű fesztiválokra szánt 80 milliós keretösszeggel együtt idén több mint egymilliárd forintot fordított az NKA kulturális rendezvényekre. Ezenkívül támogatja az Európai Bizottság Kultúra keretprogramjába pályázók ön­részének előteremtését, va­la­mint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együttműködve az egyházi értékek megmentését is.

fesztiváltámogatás verdi Budapesti Őszi Fesztivál Bartók Miskolc
Kapcsolódó cikkek