Közélet

Országos harc indul a fantomcégek ellen Ausztriában

Az osztrák rendőrségnek a feketemunka ellen létrehozott ellenőrző szervezete ez év júniustól nyomozást indít az építőipar területén Ausztriában létrehozott fantomcégek felderítésére.

Ezeket a cégeket azzal a céllal hozzák létre, hogy munkásokat alkalmazzanak, ám nem fizetnek sem társadalombiztosítási díjat, sem bért terhelő járulékokat, idővel pedig szándékosan csődbe veszik a cégekt. A rendőrség szerint Ausztriában évente 800 építőipari céget alapítanak, amelyek közül 600 egy évvel később már nem létezik - jelenti az ORF.

Gyakran vagyontalan embereket jelentenek be egy napra a vállalat ügyvezetőjeként. A cég rendeléseket kap, pénzeket inkasszál, majd csődbe megy és az ügyvezető – éppen azért mert vagyontalan és csak strómanként szerepelt – nem vonható felelősségre. Az osztrák szövetségi bűnügyi rendőrség számos ilyen esetben folytat nyomozást. Mivel az ilyen fantomcégek euróban számolva milliárdos károkat okozva, ezért külön rendőrségi részleget hoztak létre, amelyek júniustól Ausztria valamennyi tartományában működésbe lépnek,

fantomcég stróman építőipar Ausztria
Kapcsolódó cikkek