Közélet

Megszavazhatják a büdzsé számait

A jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával érhet véget a héten az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésszaka. A Ház ma és csütörtökön külön ülésnapokat tart, ezeken összesen huszonhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők, ma a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetését, míg a hét második felében a 2013-as büdzsé fő számait szavazhatják meg, továbbá a kormány Erzsébet-programról, hulladékról szóló törvényjavaslatát, de módosíthatják a tankönyvpiac rendjét, az oktatási jogszabályokat is.

 Napirenden lesz a  víziközmű-szolgáltatással, az agrárpiaci szabályozással, a szőlőtermesztéssel és a borgazdálkodással összefüggő jogszabályok módosítása is. Pénteken a jövő évi költségvetés részletes vitáját folytatták le a képviselők. Ezen az idegenforgalom, az önkormányzatok, a külhoni magyar közösségek és az erdei vasutak támogatására kértek többletforrásokat a képviselők.

Elhangzott az is, hogy a Jobbik bentlakásos iskolákat hozna létre, és történelmi filmekre csoportosítana át pénzt, az LMP a környezetvédelemre juttatna több forrást. Az MSZP kifogásolta, hogy az evát felváltó nem jelenik meg a módosítók között közvetlen költségvetési bevételként.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy bár felszólalásában mindenki milliárdos tételeket említ, „ez reménytelen”, mert koncepcióváltásra kényszerítené a költségvetés alkotóit, márpedig egy kidolgozott koncepciót egy ilyen rövid vita során nem lehet módosítani.

Vitáztak az állami vagyonról szóló törvény módosításáról is, a csütörtökön benyújtott törvényjavaslat egyebek mellett tizenhárom állami tulajdonban lévő ingatlant engedne át ingyenesen egyházi, illetve társadalmi szervezeteknek.

Parlament büdzsé ülésszak Erzsébet
Kapcsolódó cikkek