Közélet

Nőtt a használtautó import - a kedvenc modelljeink

Jelentősen nő a használtautó import, ugyanakkor amíg tavaly a külföldön felvásárolt kocsik átlagos kora 8,2 év volt, addig az idei hathavi összesítés már 10,5 évet mutat, ami a hazai járműállomány öregedését gyorsítja föl.

A használtautó piac forgalma – vagyis az átírások száma – a tavalyi kismértékű növekedés után január óta folyamatosan esik: az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest 7,7 százalékos az elmaradás – mondta el lapunknak a Porsche Hungaria használtautó üzletága, a Weltauto igazgatója, Horváth Zoltán kiemelve ugyanakkor, hogy piacon egyre nagyobb az importált használtautók aránya.

A használtimport a regisztrációs csökkentése révén ugorhatott meg, amit támogat a forint időnként erősödő árfolyama. Így a Weltauto úgy kalkulál, hogy a használtként importált személykocsik száma év végére akár 80 százalékkal is több lehet a tavalyi 31 312 darabnál. Legnagyobb mértékben a VW, az Audi és a Fiat használtimportja növekedett az első fél évben, ugyanakkor a Volkswagenek átlagos kora 12,5 év volt, az Audiké pedig 9,5 év.

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban

 

használtautó import weltauto márka
Kapcsolódó cikkek