Közélet

Economist a baltás gyilkosról: baklövés Budapesten

Magyarország, Örményország és a baltás gyilkos: baklövés Budapesten címmel írt cikket a The Economist, azzal kezdve, hogy Ramil Safarov hazatérése és szabadon engedése Közép-Európa legnagyobb diplomáciai viharainak egyikét idézte elő.

A brit hetilap meglepőnek tartja a diplomáciai válságot, tekintve, hogy a magyar diplomaták általában ügyesek, rugalmasak és jól értesültek. Erre a líbiai példát hozza fel, ahonnan a válság idején a legtöbb diplomata elmenekült, míg a tripoli magyar nagykövetség nyitva maradt. A héthónapos konfliktus végére Budapest már mintegy ötven távol lévő kormányt képviselt ott, és több embert is kimenekített a háborús övezetből. Most azonban úgy tűnik, hogy a Safarov-ügyet Orbán Viktor és Szijjártó Péter "eszelte ki" - vélekedett a The Economist.

FAZ: A baltás gyilkos mint nemzeti hős

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung a baltás gyilkos mint nemzeti hős című írásában a szerző, Reinhard Weser megjegyezte: az örmények és azeriek közti feszültség "olyan szintre emelkedett, amelyet a háború 1994-es befejezése óta nemigen ért el", ennek oka pedig a magyar-azeri kiadatási ügy.

Welt: Hőst csinálnak politikusok a baltás gyilkosból

A német Die Welt internetes kiadásában közölt beszámolót Hőst csinálnak politikusok egy elítélt baltás gyilkosból címmel. A szerző, Boris Kálnoky kifejtette: a kiadatási ügy "teljesen váratlanul nemzetközi válságba sodorta Magyarország konzervatív kormányát". Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök "személyesen vezette a tárgyalásokat Azerbajdzsánnal", és Safarovot "e tárgyalások eredményeképpen" adták ki Bakunak.

Berliner Zeitung: Baku egy gyilkost ünnepel

A szintén német Berliner Zeitung Baku egy gyilkost ünnepel címmel számolt be az azeri kiadatási ügyről. A szerző, Frank Herold megjegyezte: a gyilkosság a budapesti katonai akadémián ugyan nyolc éve történet, de az ügy most okoz "jelentős méretű nemzetközi botrányt, amely magyarázkodásra kényszeríti" a budapesti kormányt és "tovább fokozza a feszültséget a haragban lévő kaukázuisi országok, Örményország és Azerbajdzsán között".

Moszkovszkij Komszomolec: Magyarország a Kaukázuson túli régiót új háború küszöbére vetette

Magyarország gesztusa, az azeri katonatiszt kiadása Bakunak olyan kő, amely a világpolitikában összeomlást, egy új háborút indíthat el - hangoztatta a Moszkovszkij Komszomolec orosz napilap.

A kritikus hangvételű, hatalomtól függetlennek tekintett újság cikkírói szerint nemcsak az örmény-magyar kapcsolatok, hanem a karabahi tárgyalási folyamat, sőt a Független Államok Közösségén (FÁK) belüli tagállamok közötti együttműködés is veszélybe került Safarov kiadatása miatt. Jereván ugyanis jelezte, hogy Baku lépései miatt nem vesz részt a szovjet utódállamokat tömörítő Független Államok Közössége szervezett és veszélyes bűnözés elleni koordinációs irodájának ülésén és nem adja át Azerbajdzsánnak a soros elnöki tisztséget.

"Bárhogy is van, Magyarország felelőtlenségével lényegében a Kaukázuson túli régiót új háború küszöbére vetette" - vonta le a következtetést a Moszkovszkij Komszomolec.

 

baklövés Budapest háború külföldi lapok baltás gyilkos
Kapcsolódó cikkek